"הרובע" כתבות ישראליות

סוגי מערכות כיבוי אש

המטרה של מערכת כיבוי אש היא לבצע צעדים אקטיביים על מנת למזער נזקים של דליקות ושריפות. בשביל שמערכת מן הסוג הזה תעבוד בצורה יעילה, היא צריכה להיות מחוברת לגלאים שמזהים מוקדם את השריפה. כמו כן, ברוב המערכות יש חיבור לתשתית עירונית, למערכת כריזה או למוקדי כיבוי אש.

על רקע האמור לעיל אפשר גם להבין מדוע קיימים הבדלים בין סוגים שונים של מערכות כיבוי. ברוב המקרים המערכת אמנם מורכבת מגלאים לגילוי אש, מרכזת שמקבלת את הקריאות וממערכת תגובה אוטומטית למקרי שריפה – אך בכל קטגוריה כזו יש מוצרים שונים שבהם אפשר להשתמש. אם בוחרים בצורה נכונה את מרכיבי המערכת, מגבירים את האפקטיביות שלה ומתמודדים עם כל סוגי השריפות והדליקות.

מה ההבדלים העיקריים בין סוגי המערכות?

הנה למשל מאפיינים בולטים של מערכת כיבוי אש ומה שיכול להשפיע על הייחודיות שלה לעומת מערכות אחרות:

א. גלאים – ההבדלים העיקריים הם בין מערכת עם גלאי עשן, גלאי חום, גלאי להבה או גלאי פחמן חד חמצני. לגלאים יש השפעה אדירה על האפקטיביות של המערכת, כי גלאי עשן למשל מזהה את העשן – בעוד גלאי חום מזהה את העלייה בטמפרטורות וגלאי להבה מזהה את גלי האור.

ב. רכזת – רכזת אמורה לשמש כסוג של התקן אלקטרוני ולקבל קריאות מהגלאי כדי לספק התראת שריפה. את הרכזת אפשר להתאים בצורה שונה לבית פרטי, לדירה בקומה גבוהה או לבניין משרדים ויש צורך גם לבדוק אותה באופן קבוע יחד עם בדיקת התקינות של הגלאים.

ג. אמצעים לתגובה לשריפה – עוד הבדל בין סוגי מערכות כיבוי אש נובע מסוג האמצעים שהן מפעילות כתגובה לשריפה. כך לדוגמא יש הבדל בין מערכות אזעקה, מערכות כיבוי ומערכות צמצום סיכונים והסוד הוא להתאים כל אחת מהן למאפייני החלל ולרמת הסיכון.

בכל מקרה, החדשות הטובות הן שהתייעצות עם אנשי מקצוע יכולה לפתור את רוב הדילמות סביב הנושא של מערכת כיבוי אש. לאחר מכן, כל שנותר הוא להתקין את המערכת באופן שמתאים לדרישות החוק ומשפר את רמת הבטיחות.